Alkutaival

1980 -luvun alussa, alta parikymppisenä rakensin vanhaan kotitaloon noin 20m2 työtilan, jossa otin ensimmäiset askeleet kaiutinrakentajana. Tein siellä monenlaisia työvaiheita, osa töistä vaati järeämpiä työkoneita ja ne työvaiheet hoitui läheisessä suvun puusepänliikkeen tiloissa.

Parin kolmen vuoden kuluttua kaiuttimiani myytiin paikallisessa kodinkone liikkeessä. Mukana oli myös autokaiuttimia. Silloiset mallit pohjautui osaksi Hifi -lehden alkuaikojen rakennussarjoihin, joita Tuomelan Pekka suunnitteli. 1980 -luvun puolivälissä tuli mukaan alan konkarin, Heikki Lounamaan maahantuomat Focalin ja Audaxin rakennussarjat.

1990 -luvulla alkoi omat mallit valtaamaan alaa, ensimmäiset oli Lounamaan Heikin sekä Audiofiilissä työskennelleen Tapani Salon ja Markku Kostian kanssa yhdessä suunniteltuja malleja. Näihin aikoihin suunniteltiin myös Audience, viivalähde -tyyppinen 2,5m korkea pilarikaiutin.

Heikki Lounamaan ja muiden yhteistyökumppaneiden julkisäänentoistoprojektit oli myös kiinnostavia, kaiuttimia meni mitä erilaisimpiin paikkoihin; laivat, ravintolat, koulut, kirkot, auditoriot oli mm. kohteina.
Kaikki tähän mennessä olevat työt tein sivutoimisena kaiutinrakentajana iltaisin, viikonloppuisin ja öisin. Päivätyö jatkui suvun puusepänliikkeessä, jossa olin hommissa kaikkiaan 15 vuotta, aina vuoteen1995.

Uusi askel

Käännekohta toimintaan tuli 1995, jolloin oli mietittävä miten tasaisesti lisääntyvään kysyntään voisi paremmin vastata. Silloin päätin lopettaa kokonaan päätyöni ja aloin kokopäiväiseksi kaiutinrakentajaksi.

Näihin aikoihin hankittiin silloisen tyttöystävän, nykyisen avovaimon kanssa 1936 rakennettu talovanhus, joka toimi tätä ennen kansakouluna. Tämä hirsirunkoinen 450m2 rakennus sijaitsee myös Toholammilla, Markin kylällä. Asuinpaikka antaa hienot puitteet pienimuotoiselle yritystoiminnalle. Saneerausta talossa toki on riittänyt aina näihin päiviin asti.

Täällä Lestijoen varrella sielu lepää ja paikka on mitä mainioin luontoihmisen asua.
Olen laskeskellut että vuoden 2008 tietämillä olin tehnyt yli 7000 kaiutinta musiikin ystäville ympäri Suomea. Joitakin on mennyt myös rajojen ulkopuolelle. Rakennussarjatoimitusten määrää on myös tuhansia.

Oman tien kulkija

Toiminnassani on poikkeavaa, että vahvasti asiakkaan tarpeet huomioiva toimintatapa on hyvin pitkälti pysynyt kaikki nämä vuodet omissa käsissäni ja tinkimätön käsityönä on ollut kunniassa. On hallittava lähes kaikki pienyritystoiminnan sekä kaiutinrakentamisen perusteet, kotelotyöt, pintakäsittelyt jne.

Sähköakustisen suunnittelun perusta on niitä harvoja asioita, joka on ollut malleissani alan vanhojen konkareiden käsialaa.

Oma lukunsa on äänen luominen kaiuttimeen, sähköakustinen suunnittelu luo pohjan onnistumiselle, mutta yhtään kaiutinta ei sillä perusteella voi laskea vielä eteenpäin. Korva on tärkeässä roolissa luomistyö aikana.

Oppini kaiutinrakentamiseen olen saanut monelta suunnalta ja tietotaito on tullut pääasiassa käytännön kautta. Vanhat eri alojen konkarit ovat olleet tärkeässä roolissa, heidän neuvot ovat olleet matkalla tärkeitä.

Kaiuttimien myynti on tapahtunut lähinnä suorien asiakaskontaktien kautta, nyttemmin myös mukana on jälleenmyyntiä pienimuotoisesti. Monet alan messut on tullut käytyä matkan varrella, innokkaan sisäpiirin avustuksella. Messuilla on käyty aina 1990-luvulta lähtien.

Puutyön taito ja yrittämisen into on tullut osaksi suvun puuseppien ja yrittäjien perintönä. Luonteeni on kovin perfektionistinen, näillä asioilla on ollut merkitystä, että olen saanut tehdä kaiuttimia, kuten olen halunnut; pienimuotoisesti, suurena osana elämääni.

Monenlaista on mahtunut näihin vuosikymmeniin matkan varrella, nyt kun 2010 jälkeen on alkanut kohdallani kaiutinrakentamisen neljäs vuosikymmen, tuntuu että kaiuttimien määrällä ei ole niin suurta merkitystä, pääasia on että saan olla ihmisten kanssa tekemisissä, jutella elämän perusasioista ja siinä samalla selvitellä uusia projekteja.

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser