Eero Väisänen

Sarja U16 R12 ja Sub 668 S50

Sarja U16 R12 ja Sub 668 S50

Rakentelin itselleni 2.1 järjestelmän tarkoituksena mahdollistaa pääkaiuttimien käyttö myös ilman subwooferia. Tällöin kiinnostuksen kohde osoittautui mahdollisimman pienessä refleksikotelossa toimivaan kaiuttimeen. Suljettu kotelovaihtoehto rajattiin pois, koska mielestäni toisto on hieman kuiva ilman subwooferia.

U16 osoittautui kiinnostavaksi vaihtoehdoksi, koska halvempia sarjoja on tullut jo tehtyä. Kyseisen sarjan 15litran jalustarefleksimalli oli minun TV-tasolleni liian suuri, joten päädyin 12 litran refleksiversioon, joka viritettiin täydellä putkella 40hz tuntumaan. Subbariksi valikoitui Sub 668, joka osoitti riittävää suorituskykyä pienempiin tiloihin jo edellisen kotiteatteriprojektin tiimoilta.

Mielestäni kotelon pienentäminen oli hyvä ajatus, koska nyt kaiuttimet ovat minun silmääni "suhteellisemmat", kun se 15litran kotelo on todella syvä. Itse lyhensin 15litran kotelon etulevyä 3 senttiä, ja loput tilavuuden pienentämiseksi otin syvyydestä. Lopullisiksi mitoiksi tuli 175*400*288 (L*K*S).

Sub 668 tehtiin myös Harrin puhelimessa antamien ohjeiden mukaan, hieman isompaan koteloon, jonka tilavuus asettuu n. 50litraan. Kotelon mallista tein omaan tilaan sopivan, vastoin sivuilla olevaa rakennussarjaa, tein mallista kyljellään makaavan.

U16 kaiuttimet tein kauttaaltaan 19mm MDF levystä (paitsi etulevy oli Harrin toimittama 16mm) PS. aivan älyttömän tarkka jyrsintäjälki ja mitoitus, kiitos siitä! Sub668 on tehty kauttaaltaan 22mm MDF levystä, joten painoa riittää. Kotelot maalasin valkoisella diccoplast ruiskumaalilla.

Itse kuuntelukokemuksista. Tällähetkellä vahvistimena toimii Yamahan 5.1 kanavainen AV-viritinvahvistin. Jolla pääkaiuttimia ajan subbarin kanssa jakotaajuudella 60hz. Jos soitan ilman subbaria, toistavat kaiuttimet koko kaistan.

U16 ääni on mielestäni todella hyvä. Itse tykkään toistosta todella paljon, ja 5,25" bassoelementin suorituskyky yllätti niin minut kuin monet kaverini. Päihittää monet 6,5" bassoelementit niin laadussa kuin basson määrässäkin, joten kokoon ei ole aina katsominen. Sub 668 on tiloihini vähintäänkin riittävä. Kuunteluhuoneen ollessa n. 15m2 huone betonikerrostalossa. Normaalisti saa tasoja pitää todella alhaalla, subbarin tuodessa vain sen hienoisen lisän. Kaiuttimet toimivat minusta todella hyvin yhteen.

Entäs sitten ilman subbaria? U16 bassontoisto riittää hyvin ja menee yllättävän alas. Itselläni tämä järjestely on lähinnä seinänaapureita ajatellen, jolloin ihan alimmat seiniä tärisyttävät taajuudet jätetään pois iltaisin :)

Kaikin puolin U16 on todella hyvä-ääninen ja kirkassointinen kaiutin. Sub 668 taas pesee varmasti jokaisen saman hintaluokan markettisubbarin mennen tullen. 

Mielestäni loistava paketti pieneen kuunteluhuoneeseen. Vaikka kaiuttimet toimivat ilman subbaria, en jättäisi sitä poiskaan, koska sillä saa mukavan lisämausteen esimerkiksi elokuviin!

Terveisin, 

Eero Väisänen

Muita artikkeleita tässä kategoriassa:

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser