Sarja9

Sarja9

Sarja 9 S40 on järeä, mutta silti siro ja kapea rakennussarjamalli keskikokoiseen tai suureen tilaan. Vaativana rakennettavana sopii paremmin jo hieman kokemusta omaavalle harrastajalle. Rakentaminen vaatii huolellisuutta eri työvaiheissa ja kytkennöissä, lopputuloksena saadaan kuitenkin jykevä laatukaiutin. Ei tarvitse välttämättä subwooferia suuressakaan tilassa.Sarja 9:ssä ei ole tehty kompromissejä monikanavatoiston yhtenäisyydessä ja toisto-ominaisuudet kaikilla osa-alueilla ovat korkeaa tasoa.

Järeämmille lattiakaiuttimille on usein mahdotonta saada sijoitettua ideaalisesti samanlaista keskikaiutinta, vaikka se on parhaimman mahdollisen äänikuvan edellytys.Sarja 9:n suunnitteluperiaate huomioi myös monikanavajärjestelmät. Matala jakotaajuus basson ja keskiäänisten välillä mahdollistaa yhteensopivan keskikaiuttimen.

Sarja 9 S6 keskikaiuttimen rakenne muodostuu S40 mallin keskiääni- ja diskanttiosasta.Näin totetutus on sähköisesti diskantin ja keskiäänisten osalta täysin sama kuin pääkaiuttimilla. Tarkoitetulla tavalla asennettuna S6 toimii kuten S40 aina 100Hz:iin saakka.Keskikaiutin sijoitetaan erillisellä kulmaraudalla vapaasti TV:n päälle pystyyn. 9 S40 jäädessä alemmaksi voidaan keskikaiutinta kalllistaa kevyesti alaspäin.

Useammalla keskiäänielementillä saadaan lisää pystytason suuntaavuutta, dynamiikkaa sekä herkkyyttä. Suuntaavuuden lisäys vähentää huoneen vaikutusta tärkeällä keskialueella.Bassopään suunnitteluperiaatteena on loivasti laskeva, dynaaminen ja viiveetön bassotoisto, jossa on kuitenkin riittävästi herkkyyttä ylärekisterin suhteen.

Bassoelementtejä on kaksi ja ne on asennettu siten, että niiden runkojen pohjat vastaavat toisiinsa. Tämä rakenne rinnan kytkennällä ja saatavalla voimakertoimen lisäyksellä nostattaa herkkyyttä yhteen elementtiin verrattuna jopa 6-7dB. Lisäksi kotelon jäykkyys kasvaa kotelon sivusuuntiin nähden, kun elementit tukevat rakennetta ja vastavoimat kumoavat toisensa. Rakenne tekee myös bassopään kohtuullisen hyvin magneettisuojatuksi, koska elementtien magneetit toimivat toistensa vastamagneetteina.

Keskiäänikotelon rakenne on suljettu. Bassokotelokin on suljettu, mutta rakenteeseen kuuluu lisäksi kolme kammiota joiden välissä on hallitusti vuotavat väliseinät. Virityksellä saavutetaan suljettua kotelointiperiaatettakin parempi bassotoiston kontrolli ja dynamiikka.Kaiutinelementtien valinnoissa on painotettu korkeaa laatua. Seasin CA 11 RC/P mallin kartio on massattua paperia ja siinä on vaiheplugi. Seas L21 RN4X/P bassoelementtien kartio on alumiinia, iskunpituus lineaarisena  ± 7mm ja maksimi liikepoikkeama ± 10,5mm.

Kotelopiirros

pdf    Sarja9 S6 Kotelopiirros

pdf    Sarja9 S40 Kotelopiirros

Rakenne

Sarja9 S6

Toimintaperiaate: 2-tie suljettu
Sisätilavuus: 6 litraa
Ainevahvuus: MDF 16mm, keskiäänisten koteloiden välilevyt 12mm vaneria.
Vaimennus: Keskiäänisten koteloon polyesterivanua, tiiviimmin reunoille. Ks. Sarja9 S40 vaimennuspiirros. Diskanttikoteloon ei vaimennusainetta.
Kaiutinelementit: Bassokeskiääninen Seas CA 11 RC/P, diskantti Seas 19 TAFD/G

 Huomioitavaa

Suuntaimen muoto ja elementtien upotukset ovat valmiina etulevyssä, joka toimitetaan sähköisten osien yhteydessä. Jakosuodin tulee kahdessa osassa diskantin kotelon sivuseinille. Jakosuotimien kiinnitysreiät täytyy porata ennen kasaamista.  Poraa myös keskiäänikoteloiden kaapeleiden läpiviennit ennen kasaamista. Vedä kaapelit valmiiksi ja tiivistä läpiviennit kuumaliimalla. Diskantin laippaa leikataan tarvittaessa hieman yläreunasta, jotta se mahtuu paikalleen. Diskantti asennetaan liitinpaneelin reiästä.

Sarja9 S40

Toimintaperiaate: 3-tie suljettu/resistanssi
Sisätilavuus: 40 litraa
Ainevahvuus: MDF 16mm, keskiäänisten koteloiden välilevyt 12mm vaneria.
Vaimennus: Keskiäänisten koteloihin tiiviisti polyesterivanua reunoille. Bassokotelon ylimmän tukiristikon päälle mineraalivillaa tai vaahtomuovia. Bassokotelon alaosaan mineraalivillaa tai vaahtomuovia.
Kaiutinelementit: Basso Seas L21 RN4X/P Bassokeskiääninen Seas CA 11 RC/P, diskantti Seas 19 TAFD/G

 Huomioitavaa

Suuntaimen muoto ja elementtien upotukset ovat valmiina etulevyssä, joka toimitetaan sähköisten osien yhteydessä. Pääsuodin asennetaan bassoelementin aukosta alimman välilevyn päälle ruuveilla. Basson suodin asennetaan ruuveilla takaseinään bassojen yläpuolelle siten, että Corobar kela on ylhäällä. Kaiuttimen alle jalustalevy, esim. 260 x 360mm ainevahvuus 16mm, ruuvikiinnitys. Poraa keskiäänikoteloiden kaapeleiden läpiviennit ennen kasaamista. Keskiäänikotelon taka-/välilevyt liimataan yhteen ennen kotelon kasausta. Vedä kaapelit valmiiksi ja tiivistä läpiviennit kuumaliimalla. Toisen bassoelementin pohjaan laitetaan tiivistepala, reiän päälle. 

Runkokuva Sarja9 S40

Sarja9 sisa

Tekniset tiedot

Sarja9 S6

Kaiutinelementit: 4 x 4,5", 19mm
Impedanssi: 8ohm
Herkkyys: 88dB
Tehonkesto: 80/200W
Vahvistinsuositus: 20-200W

Sarja9 S40

Kaiutinelementit: 2x8", 4 x 4,5", 19mm
Impedanssi: 8ohm
Herkkyys: 88dB
Tehonkesto: 80/200W
Vahvistinsuositus: 20-200W

TKK:n mittauksia

Vapaakenttävaste suoraan edestä 2,5m:n etäisyydellä.

Porrasvaste

Vapaakenttävaste 20 asteen kulmassa 2,5m:n etäisyydellä.

 

Vaimenemisvaste 20Hz - 200Hz

Vapaakenttävaste 60 asteen kulmassa 2,5m:n etäisyydellä.

Vaimenemisvaste 200Hz - 20kHz

Tehovasteaproximaatio 2,83V ottojännitteellä.

 

Hintatiedot

Sarja9 S6

Sähköiset osat ja työstetyt etulevyt ???€ /kpl
(sisältää: kaiutinelementit, jakosuodinkomponentit, ruuvit, tiivisteet, kaapelit, kullatut liitinpaneelit, ohjeet ja tarvittaessa myös puhelinneuvontaa)

 Sarja9 S40

 

Sähköiset osat ja työstetyt etulevyt 525€ /kpl
(sisältää: kaiutinelementit, jakosuodinkomponentit, ruuvit, tiivisteet, kaapelit, kullatut liitinpaneelit, ohjeet ja tarvittaessa myös puhelinneuvontaa)

 

Viimeksi muutettu maanantai, 09 syyskuu 2013 23:05

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Harri Isoniemi

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser