Huolto

Harrin Kaiuttimet on perintötavaraa ja niiden kunnostus vuosikymmenien käytön jälkeenkin on kannattavaa, mm. kotelot on tehty siten että ne kestää yleensä useamman kaiutinelementin käyttöajan eli vähintään pari sukupolvea. Äänenlaadullisesti liikutaan varhaistenkin mallin osalta hyvässä luokassa.

Osa malleista on myös todella harvinaisia, joko uniikki tai muutaman kappaleen valmistuserää.

Omaan tietooni ei ole tullut vielä tuhansin kautinparien määrästä yhtään kierrätykseen mennyttä kaiutinparia, joka tuntuu tietysti hienolta.

Kun kaiutin vaatii elementin vaihtoa tai muuta huoltoa, niin  on hyvä ottaa asiassa yhteyttä ennen rahditusta.

Yhteydenoton jälkeen tiedetään mikä kaiutinmalli on kyseessä ja millainen on kyseisen kaiutinmallin elementtien varastotilanne tai saatavuus. Myös muu tekniikka ja kaiutinelementtien tai muun rakenteen kestävyys sekä ominaispiirteet on jo selvillä.

Joitakin malleja voidaan korvata korvaavalla elementillä, korjata alkuperäinen tai jakosuodinmuutoksin käyttää korvaavaa toimivaa elementtiä. Summassa eri kannata mitään elementtiä vaihtaa, kaiutin ei toimi enää silloin tarkoitetulla tavalla.

Hyväksi koettu tapa on että laitan kaiuttimien mukaiset pakkauslaatikot asiakkaalle paluu rahtikirjan kanssa, joilla voidaan rahtiasiat hoitaa kätevästi ja turvallisesti, usein alkuperäisiä pakkauslaatikoita kun ei enää vuosien tai vuosikymmenien jälkeen löydy.

Joskus asiat selviää ja huoltotoimenpiteet voidaan suorittaa ohjeiden mukaan paikanpäälläkin, mutta tärkeintä on että saadaan kaiuttimet hyvään kuntoon tulevia vuosia varten, silloin tekijäkin nukkuu yönsä rauhallisin mielin :)

Kiitos, kun valitsitte Harrin Kaiuttimen tinkimättömiä käsitöitä.

Nyt kun kaiutinrakentaja on saattanut työnsä päätökseen on musiikinystävän hyvä noudattaa alla esitettyjä ohjeita.

Puhdistus

Lakkapinnat voi pyyhkiä pölystä aika ajoin, puhdistus astianpesu tai yleispuhdistusainetta sisältävällä, kuivaksi väännetyllä kostealla ja nukkaamattomalla liinalla. Varottava logoa sekä elementtejä. Herkimmin pöly näkyy mustassa lakatussa jaluslevyssä, jonka voi puhdistaa useammin.

Kaiutinelementtien kumiripustuksista voi poistaa pölyn vuosittain kostealla liinalla, pyyhkäisemällä kehän suuntaisesti, mutta käytettävä eri puhdistusliinaa kuin kaiuttimen kotelon pintoihin, jotta kuminhoitoaine ei leviä lakkapinnoille.

Kukkapurkkeja en suosittele kaiuttimien päälle, lakkapinta menee kostean purkin alla lopullisesti pilalle. Jos kyseessä vesilakka, on noudatettava erityistä varovaisuutta kaikessa käsittelyssä.

Huoneen imuroinnissa varottava hankaamasta pölynimurin letkulla kotelon kulmia, ajan saatossa se vaurioittaa lakka ja petsipintaa. Jalusosan kulmat on arkoja imurin suutinpään kolhuille.

Parhaiten imurointi onnistuu jalusosan vierestä kun imurin suutinosa viedään suoraan painamalla ilman hankaamista jalustan jokaisella suoralle osalle. Näin saadaan tehokkaasti pöly pois myös jalusta alta.

Elementtien kiinnitysruuvit voi kiristää k e v y e s t i ( huom! vain 1/8 osa kierrosta ) n.10 vuoden välein, tämä ei kuitenkaan välttämätöntä, kanta on torx- assy.

Torx- ruuvimensseli käy työkaluksi. Kun kiristät, paina sormella ruuvin vierestä avuksi elementin runkoa sisäänpäin.

Jos kaiutinelementin ripustus vaalenee vuosien saatossa häiritsevästi, on asia korjattavissa ehostukseen tarkoitetulla aineella, ohjeet tähän erikseen. Lähes kaikissa malleissa on tehty hoitoainekäsittelyt ennen kaiuttimen luovutusta.

Kaiutin ja valo

Kaiuttimen paikkaa olisi hyvä vaihtaa muutaman vuoden välein jos kaiuttimet on vahvasti erilaisessa auringon valossa ( esim. vasen oikealle ja päinvastoin ). Näin saadaan aikaan tasaisempi sävynmuutos.

Loimukoivu on persoonallinen lähestyttävä, jos halutaan valaistuksella saada herkän pinnan sävyt moniulotteisesti esille.

Kaiuttimen päältä tai yläviistosti valaistuna loimu näkyy vähiten. Sivulta tai alaviistosti lattian tasosta valaistuna loimut heräävät parhaiten henkiin.

Erilainen valon lämpöarvo vaikuttaa myös sävyyn. Jos ulkovalaistus vaikuttaa sijoituspaikan valaistukseen, on kaiutin eri sävyinen esimerkiksi pilvisenä kuin aurinkoisena päivänä.

Kaiuttimet voivat näyttää hieman eri sävyisiltä eri aikaan päivästä, valaistusolosuhteiden mukaan, harvoin valaistus on huoneessa symmetrinen.

Suojaa ukkoselta

Vahvistinmoduulit  ja muut laitteet on syytä ottaa irti pistorasiasta ukkosella tai kun ollaan kesäaikaan poissa kotoa, sekä mahdollisesti suojata laitteet ukkossuojalla. Muista myös antennikaapelit.

Jos kaiuttimet on käyttämättä pidempiä aikoja, esimerkiksi matkustus, niin suosittelen suojakankaan asentamista kaiuttimen suojaksi pölyltä ja UV-säteilyltä.

 Oikein käytettynä ja nätisti pidettynä Harrin Kaiuttimista on iloa silmälle ja korvalle vuosikymmeniksi.

Harrin Kaiutin on toiminut 80-luvun alusta asti ja myös varhaiset mallit ovat edelleen käytössä.

Kaikki näkemäni kotelot, ensimmäisetkin, on olleet vielä hyvässä kunnossa.

Olen mukana EU:n säädösten edellyttämässä kierrätysyhteisössäkin, mutta kierrätykseen ei ole vielä tietojeni mukaan päätynyt yksikään kaiutin.

Kotelorakenteet on tehty jo silloin 1980-luvulla poikkeuksellisen tinkimättömästi ja siksi kaiuttimeni on todellista perintötavaraa, jotka säilyttävät arvonsa, kunhan kaiuttimiani pidetään nätisti ja huoltoa ei tyystin unohdeta.

Muutamat mallit on sellaisia joita on tehty vain muutama pari, jopa uniikki pareja on olemassa.

On hyvä tietää että yleensä kaiuttimen huolto kohdistuu lähinnä kaiutinelementtien ripustuksien uusimiseen ja huollon jälkeen kaiutin palvelee taas jopa vuosikymmeniä, varaosia voi olla saatavissa hyllystä 10-20 vuotta, mutta asia on mallikohtainen.

Samat asiat ja ohjeet pätee rakennussarjoihinkin.

Huomio lapset ja lemmikit sekä taloon saapuvat vieraat

Yksi seikka mihin tulee kiinnittää huomiota vanhemmissa malleissa; jonkin verran tulee vahinkoa kun lapsi pääsee painamaan diskantin keskiosan sisäänpäin, esimerkiksi vanhemman Bravo sekä Kakadu -mallin kartiodiskantti kärsii tästä.

Verkolla suojaamattoman metallikalottien kohdalla on oltava erityisen varovainen, ( 1990 -luvun Pilari 1 ja Pilari 2 mallit ).

Diskantin vaurion kohdalla tilanne on vielä hallinnassa jos vaihtoelementti on saatavissa, mutta aina ei ole näin hyvä tilanne kun puhutaan varhaisista malleista.

Ennakkoon varautuminen on helpoin tapa estää vauriot. Nykyisin käytän suurimmaksi osaksi verkolla suojattuja kalottimalleja joissa näitä vaurioita ei juuri tapahdu.

Useimmiten vahinko tapahtuu kun tulee vieraita, silloin on oltava kaiuttimien kanssa erityisen varuillaan.

Vaikka kaiuttimella olisi kangasmaskit, jotka huonontavat aina toistoa, ei nekään suojaa aina vahingolta.

Kaiuttimen vieressä ei saa harrastaa miekkailua :)

Tarkista kunto

Viimeistään 15-20 käyttövuoden jälkeen on hyvä tarkistaa oman kaiuttimen kunto, näin siksi että esimerkiksi vuotava ripustus vaikuttaa kaiuttimen toistoon huomattavasti, eikä se enää silloin ole toimintakuntoinen.

Vuotokohdat näkyy kun käännetään varoen yläripustuksen reunaa, taitekohdassa voi näkyä murtumia.

Jos kyseessä on vaahtomuovi ripustus, voi koko ripustus olla hapraantunut käyttökelvottomaksi. Ripustuksen uusiminen tulee hoitaa yleensä 15 tai 20 ikävuoden jälkeen. Auringonvalossa ripustukset vanhenee nopeammin.

Mm. Bravo ja TW 20/2,5 mallit on hyvä tarkistaa, niissä on Audaxin bassokeskiääninen jossa on vaahtomuovipohjainen ripustus. Niitä on tehty lähinnä 1990 luvun loppuun asti.

Flamingo mallien Focalin bassokeskiäänisen pölykuppi on irronnut joissain tapauksissa, tehdas vaihtoi sittemmin liiman ja sen jälkeen tätä ei ole enää esiintynyt, kuppi on liimattavissa takaisin ja se on tilanteen vaatiessa hyvä laittaa talteen, ohjeet korjaukseen yhteydenotolla.

Huoltotyö on pieni investointi siitä, että kaiutin toimii taas kuten pitää. Kyse on usein ripustusten uusimisen osalta yhden tai kahdensadan euron investoinnista.

Jos kaiutin on kaatunut, on yleensä tarkistettava tuliko vaurioita, joskus elementin rungon tuenta katkeaa tai diskantti vaurioituu, nämäkin asiat on usein korjattavissa jos asia huomataan, ennen kuin tulee enemmän vahinkoa, rungon pettäessä puhekela jää vinoon jolloin sitä ei saa käyttää ennenkuin asia on korjattu.

Joskus kaiutin on hyvä lähettää minulle huoltoon, jolloin voidaan laajemmin tutkia kaiutin sekä tehdä tarkistusmittaukset. On myös mahdollista joskus vaihtaa sekä elementit että suodin uuteen versioon.

Toivon tietysti että asiakkaat osaisivat arvostaa kauan palvelleita kaiuttimiaan, minulle ne on enemmän kuin vain kaiuttimia, enkä laske tunteja niitä tutkiessani ja huoltaessani.

Silloin kun asiakas on lähettänyt kaiuttimensa huollettavaksi, otan ne aina vastaan avosylin.

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser